Rabve Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerimiz Afet Bölgesinde...

Rabve İlim ve Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerimiz yaşanan deprem felaketi sonrasında hem yardım faaliyetlerine destekte bulunmak hem de durum incelemesi yapmak üzere afet bölgesine doğru yola çıktılar.

Depremden etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay’da gözlemlerde bulunan vakıf yöneticilerimiz yardım dağıtım süreçlerinde bizzat bulunarak yapılan bağışların depremzedelere ulaşmasına aracı oldular.

Yönetim Kurulu Başkanımız Recep Palamut depremin ikinci gününün sabahında; kışlık kıyafet, powerbank, gıda ve termos paketleriyle beraber hızlıca deprem bölgesine giderek yardımların bizzat ulaştırılmasını sağladı. 

“Yardımların ilk günlerde ve ihtiyaca binaen hızlıca ve koordinasyonlu bir şekilde iletilmesi çok önemliydi. Biz de elimizden geldiğince bu ölçütlerde çalışmalarımızı yürüttük. Bu sürecin uzun soluklu olmasından dolayı bundan sonraki çalışmalarımızın sürekliliği ve kalıcılığı için Kahramanmaraş Elbistan’da bir konteyner kent projesi ile yolumuza devam ediyoruz…”

Yönetim Kurulu Üyelerimizden Şaban Palamut bölgedeki depremzedelerin en çok ihtiyaç duyduğu konuları şöyle özetliyor;

“Bölgenin şu anda en öncelikli problemi hepimizin bildiği üzere barınma. Bu konuda gerekli çadır dağıtımları ve konteyner kent inşaları sürekli olarak devam etmekte. Barınma probleminden kaynaklanan ikinci en büyük sorun ise duş ve tuvalet konusu. Her ne kadar seyyar duş ve tuvaletler kuruluyor olsa da henüz bunların sayısı ihtiyacı karşılayabilecek yeterlilikte değil ne yazık ki…”

Bölgenin en büyük problemi olan barınma konusunun zincirleme sebep olduğu diğer konular da eklendiğinde bölgede yaşayan depremzedelerin yaşam kalitesi büyük ölçüde etkilenmiş durumdadır.

Gelen yardımlar sebebiyle yemek ve su konusunda çok ciddi boyutlarda sıkıntılar yaşanmamasına rağmen hala bazı hijyen ürünleri ve temizlik malzemelerinde sıkıntılar yaşanmaktadır.

Kalan süreç içerisinde yapılacak kalıcı konutlarla barınma ve hijyen konularının büyük ölçüde çözüleceğini söyleyen Yönetim Kurulu Üyemiz Hakkı Kılınç, afet bölgesi de dahil diğer tüm bölgelerimizde “Acil Durum Eylem Planları” yapılması gerektiğini belirtiyor;

“Yapılacak bu eylem planları sayesinde şehrin belirli noktalarına depolanacak olan acil durum ürünleri ve portatif platformlar sayesinde afet sonrası koordinasyon ve müdahale güçlendirilebilir. Tüm bu fiziksel tedbirlerin yanı sıra afet öncesi bilinç de oluşturmak çok önemli. Şirketlerde arama kurtarma ekibi oluşturacak eğitimlerin varlığı teşvik edildiği takdirde bu tarz doğal afetlerle karşı karşıya kaldığımızda çok daha bilinçli hareket etme imkanı bulabileceğiz.”